perjantai 29. marraskuuta 2013

Semanttis-Pragmaattinen kielihäiriö

Jotenkin tuntuu, että tämä blogi tulee jatkossa käsittelemään vähän enemmän molempia poikiani. Joonan kohdalla foniatri siis vilauttelema diagnoosi oli semanttis-pragmaattinen kielen erityisvaikeus (SPD). Googletin ja löysin selventävän käännösartikkelin. Se löytyy TÄÄLTÄ.

Kaikki kohdat eivät Joonaan täsmää. Esimerkiksi Joona kyllä osaa odottaa vuoroaan ja vastavuoroiset leikit (kuten pallon heittely toiselle) onnistuvat. Joona myös tuntui ymmärtävän plussan käsitteen. Mutta kysymyssanat kuten "millainen" ovatkin sitten jo ihan liian abstrakteja.

Joonan kohdalla tämä polku tähän asti on mennyt kutakuinkin niin, että puhumaan Joona oppi myöhään. Ensimmäinen sana (äiti) tuli 1,5 vuoden iässä. Ensimmäinen kahden sanan lause tuli kun ikää oli 2 vuotta ja 2 kk. Se oli "Tuutu ikkee". Ensimmäinen kolmen sanan lause tuli marraskuussa 2011, kun olimme Juuson Glennin takia Mäkkäritalossa. Joona kysyi "Mittä kokotii-i on?".

Kun Joona oli kolme, sanoin neuvolassa, että mielestäni Joonan puhe ei ole ikätasolla. Terkkari puhui vain, että jos Joona on menossa syksyllä hoitoon, niin homma korjaantuu ehkä sillä. Pojat menivät marraskuussa 2012 perhepäivähoitajalle ja helmikuussa 2013 kävi kelto tekemässä kettu-testit Joonan kanssa. Niiden perusteella Joona sai kiireellisen lähetteen puheterapiaan. Puheterapia aloitettiin huhtikuussa ja se on jatkunut sieltä viime viikkoon asti. Nyt ollaan tauolla, mutta puheterapia tulee jatkumaan. Mahdollisesti vuosia.

Jo kolmannellä käynnillä puheterapeutti rupesi puhumaan foniatrille lähettämisestä. Myös mahdollisesta tarpeesta päästä toimintaterapeutin arvioon oli puhetta. Tällä viikolla meillä sitten oli se foniatri-käynti ja tosiaan tällä hetkellä näyttää, että diagnoosiksi olisi tulossa tuo SPD. Kuitenkin ensi vuonna ollaan vielä menossa psykologin  ja toimintaterapeutin arvioon. Niiden pohjalta varmaan tehdään sitten lopullista diagnoosia. C-lausunnon foniatri aikoi kirjoittaa, eli saadaan lähteä hakemaan myös Joonan diagnoosin perusteella vammaistukea. Alinpaan pitäisi olla perusteet.

Tänään on sitten taas Juuson sydänkontrolli. Tulen kertomaan kuulumisia sieltä ehkä tänään tai huomenna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti